naar timeline

​Opruim- en ontdekwandeling: voor herhaling vatbaar!

​Opruim- en ontdekwandeling: voor herhaling vatbaar!

Zomerse buien hebben de eerste activiteit van The Summer of Area-M niet kunnen deren. Goed voor het groen! Want dat is het thema van de opruim- en ontdekwandeling. Enthousiasme, samen bezig zijn voor elkaar en aandacht voor de omgeving kenmerken deze mooie middag.

Schone start
Op het moment dat de groep verzamelt op het terrein van Area-M is het droog. Eerst aan de slag met prikkers en prullenbakken voor de opruimactie. Want op zo’n braakliggend terrein wil zich nog wel eens wat zwerfafval samenhopen. Na een uurtje is Area-M helemaal schoon. De gemeente komt langs om het vuilnis op te halen. Beter kan Area-M zich niet laten zien aan de buren!  

Groen, groen, groen
Verder gaat het met een groene ontdekwandeling. Alicia en Ineke, die de activiteit organiseren, willen anderen laten delen in hun passie voor de natuur: “Met deze wandeling willen we mensen erop attent te maken hoezeer Area-M omgeven is door groen en hoe dichtbij het natuurgebied is met alles wat daar groeit, bloeit en leeft.”


Rijke geschiedenis
De local guides, want zo mogen we de beide vrouwen wel noemen, geven enthousiast toelichting. Behalve oog voor de omgeving, die écht heel groen is, is er ook aandacht voor de historie die het gebied rijk is. De wandelaars staan even stil bij een monument uit de Tweede Wereldoorlog. Op 10 mei 1940 vond op de Kapellerlaan het eerste vuurgevecht op Nederlandse bodem plaats met Duitse soldaten die het gemunt hadden op de Maasbrug. Ook het Indië-monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de onafhankelijkheidsoorlog in Nederlands-Indië ligt op de wandelroute.  

Ontmoeting via Area-M
Alicia en Ineke hebben elkaar leren kennen via de bijeenkomsten van Area-M, hun liefde voor de natuur deed de rest. Alicia woont ook nog eens in de directe nabijheid van Area-M, dus zij kent de omgeving als haar broekzak. Samen hebben zij de handen in elkaar geslagen om deze wandeling te organiseren. Spannend. Maar ook mooi hoe hun ontmoeting uitmondt in een bevlogen samenwerking en een voorbeeld van zorgen voor de buurt. Want nabuurschap staat, naast groen en duurzaamheid, voor hen centraal. “We willen hier straks wonen en ook met de mensen uit de buurt een goed contact hebben. Deze wandeling en opruimactie is een gebaar en uitnodiging van ons om kennis te maken met elkaar en met Area-M.”  

Een mooie dag
Zorgen doen ze ook voor de wandelaars. Tussendoor zijn er koeken, hervulbare waterflesjes en op het einde ijsjes. “De dag verliep gemoedelijk”, concluderen de vrouwen. “De deelnemers vonden het een leuke activiteit. Iedereen was enthousiast en we hebben al van een aantal mensen gehoord dat de dag voor herhaling vatbaar is."

------------------------------------------------

Alicia en Ineke over Area-M:
"Het is bijzonder dat mensen die aangewezen zijn op de sociale woningbouw vanaf het begin samen met andere vrijzinnige, creatieve mensen kunnen bedenken hoe je wilt wonen en werken en hoe je met elkaar wilt omgaan in een nieuwe wijk. Duurzaamheid en nabuurschap staan daarbij voor ons centraal. We willen iedereen uitnodigen om met creatieve geesten een groene en duurzame wijk te vormen voor wonen en werken, met en voor elkaar."