naar Leven op Area-M

“De zolder wordt straks mijn bedrijf!”

Anne-Marie van Rijn heeft het druk. Haar nieuwe collectie handgemaakte kinderkleding is net uit. Sinds 2016 runt ze haar eigen bedrijfje, genoemd naar zoontje Juul. De verkoop gaat voornamelijk online via justjuul.nl. Naailes heeft Anne-Marie nooit gehad. Ze kreeg een naaimachine cadeau en daar ging ze mee experimenteren. Ook in kleding ontwerpen is ze autodidact. “Met filmpjes op You Tube kom je een heel eind.”


Een uitkomst
Via een vriend kwam ze terecht bij Area-M. Het leek hem wel iets voor Anne-Marie: wonen als alleenstaande moeder, samen met anderen. En werken als ondernemer tussen andere creatievelingen. Voor haar was Area-M een uitkomst. “Als alleenstaande moeder en zelfstandig ondernemer kom je bijna niet aan een geschikte woning. Mijn huidige huis is aan de kleine kant en in echt ieder vertrek ligt wel iets voor mijn bedrijf: een rol stof, patronen, kleren in wording. Straks heb ik een huis met drie slaapkamers en een zolder. De naaimachine gaat linea recta naar de zolder! Die wordt helemaal ingericht voor mijn bedrijf.”

Een leuke tijd
Ze ging naar de eerste bijeenkomst en bleef gaan. Ze werd een van de Area-M-ers van het eerste uur, ging naar bijna alle werksessies en bij de Summer of Area-M was ook zoontje Juul altijd van de partij. Een leuke tijd, volgens Anne-Marie. “Het is fijn dat je als toekomstig bewoner mee mag denken en je stem kan laten horen. Inmiddels, na drie jaar voorbereiding, kijk ik erg uit naar mijn nieuwe plek. Laat de bouw maar beginnen.”

“Ik werk aan huis maar met een gezamenlijke werkplek op Area-M heb ik toch collega’s om mij heen.”

Sparren met andere ondernemers
Als ondernemer kijkt ze ook uit naar de gezamenlijke werkruimte. Haar naaimachine gaat het huis niet uit, te veel gedoe. Maar haar administratie zou ze goed in de Work-Area kunnen doen. “Het fijne aan zo’n gezamenlijke werkplek is dat ik dan collega’s om mij heen heb. Met andere creatieve ondernemers kan ik ervaringen delen en sparren, daar heb ik wel behoefte aan. En ja, wie weet kunnen we ook zakelijk iets voor elkaar betekenen. Ik ben van plan actief deel te nemen aan de sessies als de werkruimte verder wordt uitgedacht.”

Biologische stoffen
Duurzaamheid, een belangrijk uitgangspunt bij Area-M, draagt ook Anne-Marie hoog in het vaandel. “Voor mijn bedrijf probeer ik zoveel mogelijk biologische stoffen te kopen. In Nederland zijn deze nog lastig te verkrijgen maar het gaat inmiddels de goede kant op. Voor de verzending gebruik ik postzakken die biologisch afbreekbaar zijn. En ik zet mijn naaimachines altijd uit als ik ze niet gebruik.”

“Ik ben gesteld op mijn privacy. Area-M is zo gemaakt dat samen iets doen spontaan kan ontstaan.”

Een spontane barbecue
Ook al is ze gesteld op haar privacy en doet ze graag haar eigen ding, het samen leven met anderen maakt Area-M uniek en bijzonder. Iets wat ze mist in de wijk waar ze nu woont. “Wat mij leuk lijkt is als spontaan het idee ontstaat: kom, vanavond gaan we barbecueën. Area-M is zo gemaakt dat dat kan. Mijn achtertuin komt uit op de gezamenlijke binnentuin waar mijn zoontje vaak zal spelen. Met hem ben ik veel buiten, dan ontstaan contacten en ideeën vanzelf. Een paar mensen hebben al aangeboden op hem te passen.”