naar Leven op Area-M

“Ik wil niet anders meer wonen dan zo.”

Zijn vrienden zijn best een beetje jaloers. Een hele woning voor jezelf, met balkon, aan de rand van de stad, uitkijkend op het groen en nog betaalbaar ook. Bjorn Smeets is een van de bewoners van Area-M en gaat er voorlopig niet meer weg. Want behalve een fijne woning, ingericht met hulp van zijn zus en moeder ‘die een goed gevoel hebben daarvoor’, is hij blij met het concept van een community. “Voor mij is het niet belangrijk waar ik woon, maar met wie.”

Wel of geen contact? Op Area-M heb je de keuze.

Voor Bjorn symboliseren zijn woning en balkon in het klein het leven op Area-M. “Zit ik op mijn balkon dan krijg ik van alles mee. Ga ik naar binnen en doe ik de deur dicht, dan hoor ik helemaal niks meer en is het muisstil. Zo gaat het ook buiten mijn eigen vierkante meters: wil je contact, dan zoek je elkaar heel makkelijk op. Heb je daar geen zin in, dan doe je lekker je eigen ding. Je hebt hier de keuze, en dat vind ik heel prettig.”

“Hier heb je de keuze: wil je contact, dan kan dat. Zo niet, dan doe je lekker je eigen ding.”

Aikido in The Area en grasmaaien in de tuin

Zelf zoekt hij het contact wel op. Hij is regelmatig in The Area te vinden, de gezamenlijke werk- en ontmoetingsruimte die zich direct onder zijn woning bevindt. Bewoners komen er iedere week een paar keer samen om ‘wat te kletsen over van alles en nog wat.’ Of hij doet er samen met zijn bovenbuurvrouw Aikido, de Japanse vechtsport die ze geheel toevallig allebei beoefenen. Nieuwsgierige bewoners zijn dan ook welkom. Daarnaast is Bjorn lid geworden van de tuincommissie. “Laatst hebben we het onderhoud van de gezamenlijke binnentuin gedaan met zo’n tien buren. Iedereen deed zijn ding; ik ben het gras gaan maaien.”

Samenwerken met collega-ondernemers

The Area komt voor Bjorn ook van pas in zijn werk als online marketeer en webdesigner. Echt samenwerken met andere ondernemers op Area-M zat er door corona nog niet in. Een kwestie van tijd, want steeds meer medebewoners vinden het fijn om wat gezelschap te hebben tijdens het thuis werken. Bewoners die wat minder digitaal onderlegd zijn, kunnen bij Bjorn terecht voor hulp. En met het EK Voetbal zorgde hij ervoor dat ze allemaal in The Area naar de wedstrijden konden kijken.

“Hier moet je onenigheden wel uitpraten, want je komt elkaar altijd tegen.”

Net als in het echte leven

Klinkt allemaal heel gezellig, en dat is het ook. Maar Area-M is net als het echte leven, wil hij wel even benadrukken. “Een community heeft een hoog ‘het is allemaal ideaal’-gehalte, maar ook op Area-M zijn wel eens onenigheden. En met de een kun je het nu eenmaal beter vinden, dan met de ander. Maar dat staat fijn samen wonen niet in de weg, want voor conflicten weglopen kan op Area-M niet. Je komt elkaar altijd wel tegen”, zegt hij met een kwinkslag.

“Dat je altijd spontaan een praatje kunt maken, geeft mij een prettig gevoel. Ik zou niet anders meer willen wonen dan zo.”

Niet anders meer willen wonen dan zo

Zelf wil hij in ieder geval niets anders meer. “Dat je altijd spontaan een praatje kunt maken en we hier een beetje op elkaar letten, geeft mij een heel prettig gevoel. Ik heb dat nooit eerder gehad terwijl ik toch best op wat plekken gewoond heb. Ik zou niet meer terug willen naar hoe het voorheen was.”