naar Leven op Area-M

Minder spullen, meer contact

Door zijn werk met vluchtelingen en de vele reizen die hij gemaakt heeft, besefte Errol dat we in het Westen weliswaar een luxepositie hebben, maar ook sociaal arm zijn. Hij zei zijn koophuis vaarwel en na een poosje in een anti-kraakwoning belandde hij op Area-M. “Het wonen in een community vind ik echt een eye-opener, meer gemeentes zouden dit moeten doen.”

Zo min mogelijk spullen

Nu woont Errol in een Tiny House, zo min mogelijk vierkante meters met zo min mogelijk spullen.“Ik ben geen verzamelaar, ik hoef niet groter, groter, groter. Of spullen op Ali Express te bestellen omdat het zo goedkoop is. Ik probeer ‘humble’ te leven.” Zijn enige ‘guilty pleasure’ is een goede geluidsinstallatie voor zijn muziek. Verder leest hij graag en heeft hij een mini tiny-houseproof drumstel in zijn woning.

“Dat mensen elkaar niet meer nodig hebben, daar had ik echt last van. Daarom ben ik zo blij met Area-M en het contact met medebewoners.”

Er samen iets moois van maken

Iedere dag leert hij weer van de mensen met wie hij werkt. Eerst met jeugdige, alleenstaande vluchtelingen, nu met volwassenen. Hoe belangrijk het is dat je je probeert in te leven in elkaars cultuur en achtergrond. “Zo’n 65 nationaliteiten kom ik tegen. Mensen die huis en haard hebben verlaten; wat drijft hen, wat hebben zij meegemaakt, hoe bouw je weer een bestaan op? Dat wij elkaar hier niet meer nodig hebben, daar had ik echt last van. Daarom ben ik zo blij met Area-M. Dat je hier contact hebt met je medebewoners en er samen iets moois van moet maken. Daarnaast vind ik belangrijk dat de woningen duurzaam zijn, energieneutraal.”

Moeite doen voor elkaar

Een beetje beroepsdeformatie speelt wel op. “Area-M is een sociaal project; mensen zijn het namelijk ook wel eens oneens met elkaar. Het is de uitdaging om juist dan weer tot elkaar te komen. En daar moet je soms wat meer moeite voor doen.” Zelf komt hij regelmatig in The Area waar een aantal buurtbewoners een paar keer per week samenkomen. Hij probeert oog te hebben voor mensen die wat meer op de achtergrond staan, om hen erbij te betrekken. Niet omdat het moet, want niet iedereen heeft daar behoefte aan.

“Mensen die hier wonen kiezen bewust voor deze manier van samen leven. Van mij mogen dit soort projecten veel vaker gerealiseerd worden.”

Meer projecten zoals Area-M

Hij hoop dat de activiteiten op Area-M nog meer vorm krijgen. Dat mensen elkaar blijven opzoeken en het community-gevoel overeind blijft. “Ik denk overigens wel dat dat blijft, mensen die hier wonen kiezen bewust voor Area-M omdat ze behoefte hebben aan contact en deze manier van samen leven. Van mij mogen dit soort projecten veel vaker gerealiseerd worden.”