naar Leven op Area-M

Dingen samen doen, in alle vrijheid.

Bijna een kwart eeuw runde John Man een Bed & Breakfast in het Roermondse Asselt voordat hij besloot zijn leven over een andere boeg te gooien. Nu hij in de 70 is, mag het wel een tandje minder. Hij koos voor Area-M. Wel de inspanning van samen je woonomgeving vormgeven en prettig houden, en toch alle vrijheid en privacy om je eigen ding te doen.

Een samenleving in het klein

Bij de Bring & Braai, in de zomer van 2017, maakte hij voor het eerst kennis met de andere Area-M-ers. Het idee sprak hem meteen aan, dat je als toekomstige bewoner vanaf het begin je eigen woning en leefomgeving kunt vormgeven. “Ik had daar meteen ideeën bij. Spullen uitlenen aan elkaar, een auto delen, de hond uitlaten, iemand begeleiden naar de dokter of het ziekenhuis. Oud of jong, een gezin of alleenwonend, we kunnen iets voor elkaar betekenen. Het is toch een samenleving in het klein.”

Er is weer een behoefte bij mensen om dingen samen te doen. Zonder dat je elkaar beperkt in je vrijheid.”

Zuid-Afrikaanse spirit

Die spirit heeft hij overgehouden aan zijn vele reizen naar Zuid-Afrika. ’Ik ben een mens omdat jij een mens bent’, is daar het motto. Zeventien keer is hij er geweest, en een keer heeft hij er drie maanden rondgereisd met zijn gezin. “Nu, in onze individuele samenleving, komt die behoefte terug bij mensen om dingen samen te doen. Zonder dat je elkaar beperkt in je vrijheid. Niets moet, alles mag. Fijn wonen staat voorop, je privacy ook.”

Lekker aan de slag

In zijn Bed & Breakfast had hij dagelijks contact met mensen van over heel de wereld. Dat sociale en die diversiteit spreken hem ook aan bij Area-M. Mensen met verschillende achtergronden en verhalen die iets moois maken van de plek waar ze wonen. Hij vindt het leuk om mensen samen te brengen en te motiveren. “Is er iemand die graag tuiniert? Ga er lekker mee aan de slag. Spullen lenen van elkaar? Misschien kunnen we een uitleensysteem bedenken. Er zijn genoeg dingen die opgepakt kunnen worden. Nee, ik hoef het niet allemaal zelf te doen. Alsjeblieft niet. Ik ben net klaar met zorgen voor iedereen.”

“Samen iets moois maken van Area-M, ik heb er allerlei ideeën bij: spullen uitlenen aan elkaar, een auto delen, de hond uitlaten.”

Een nieuw leven

Want behalve voor zijn gasten zorgde hij ook jarenlang voor zijn vier kinderen die nu in Roermond, Breda, Rotterdam en Amsterdam wonen. Dat 24/7 klaar staan hoeft nu niet meer ook al kan hij het niet helemaal laten. Heel misschien gaat hij incidenteel aan de slag bij een aantal B&B’s in den lande. Als vervanger voor de eigenaren die ziek zijn of een keer op vakantie willen. Want hij weet zelf hoe lastig het is als je er even tussenuit wilt of moet. Klusjes van korte duur die hij makkelijk kan combineren met een leuk uitstapje voor zichzelf. Dat laatste is wel een voorwaarde. Want de vrijheid, die lonkt!