naar timeline

Area-M is bewoond!

Area-M is bewoond!

De eerste 35 bewoners van Area-M hebben de afgelopen maand hun intrek genomen in hun gloednieuwe woning. Op de 7 tiny houses na, die begin volgend jaar worden opgeleverd, is de bouw op het voormalige Campinaterrein van Roermond geheel volgens planning verlopen. In dit project heeft Wonen Zuid haar huurders ruim baan gegeven in het ontwerpproces.

Gezamenlijk proces
De woningcorporatie gaf in februari 2017 het startsein aan geïnteresseerden om actief mee te denken over het ontwerp van de woningen, een gezamenlijke ontmoetingsruimte en binnentuin. Wonen Zuid was daarmee de eerste corporatie in Limburg die huurders zo actief liet participeren in de ontwikkeling van sociale huurwoningen. Een groot deel van de bewoners is sinds het prille begin betrokken bij de ontwikkeling van Area-M Roermond. Het resultaat zijn 42 unieke woningen met een eigen signatuur want ook de indeling konden bewoners zelf bepalen.

Community met aandacht voor duurzaamheid
Behalve ontwerp en materiaalkeuze stonden onderwerpen als duurzaamheid en de manier van samen leven op Area-M hoog op de agenda. Alle woningen zijn energieneutraal door innovatieve technieken, zoals een warmtepomp en zonnepanelen. Het energielabel is met A+++ het hoogste. Om elkaar beter te leren kennen tijdens de werkbijeenkomsten door, organiseerden bewoners sociale activiteiten zoals een bbq, wandelingen, een weggeefmarkt en stiltemeditaties op het terrein. De openlucht cinema van Wonen Zuid werd de afgelopen jaren een begrip.

Bewust kiezen voor community
De bewoners zijn van alle leeftijden, alleenwonend, samenwonend of met kinderen. John Man is er een van. Na 25 jaar een B&B gerund te hebben, woont hij nu in een van de appartementen. Wat hem aansprak was het sociale aspect: samen invulling geven aan leven op Area-M zonder dat je elkaar in je vrijheid beperkt. Ook creatief ondernemer Rian Crins koos bewust voor het communitygevoel. Zij woont met haar jong-volwassen kinderen in een stadswoning. Anne-Marie van Rijn heeft in Area-M de ideale woning gevonden voor haar en haar zoontje én ruimte voor haar eigen bedrijf. En Jefte Cobben is begonnen met ontspullen omdat ze straks naar een tiny house verhuist. Hun verhaal is hier te lezen.

Tiny houses en tuin
Nu de woningen en de gezamenlijke werk- en ontmoetingsruimte zijn opgeleverd, rest in 2021 de bouw van de tiny houses en de aanleg van de binnentuin die ook samen met de bewoners is ontworpen.