naar timeline

The secret history of Area-M

The secret history of Area-M

Area-M is een terrein van 7800 m2 met een verhaal.

Over de grens met de IJzeren Rijn

Ooit denderden over dit stuk grond goederentreinen van de Antwerpse havens naar het Duitse Roergebied. Het idee was eerst om een kanaal te graven, een soort Rijn, maar men besloot toch tot een spoorlijn: de IJzeren Rijn was geboren. De eerste treinen maakten in 1879 gebruik van de lijn. In de Eerste Wereldoorlog nam het transport af. Na de Tweede Wereldoorlog nam het gebruik nog verder af om in 1992 helemaal te eindigen.

Ondernemen met boter, melk en eieren

Area-M is ook de plek van de Campinafabriek. De plek van boter, melk en eieren. Op 11 december 1926 openden de deuren van de Coöperatieve Eiermijn Roermond. In het bedrijf werkten circa 100 mensen. CER zou uiteindelijk uitgroeien tot de grootste onderneming in deze sector in Europa. In 1934 werd CER aangevuld met het Zuid Nederlandsch Koelhuis dat de zuidelijke regionen van ons land voorzag van eieren, boter, vlees, groenten en fruit. Jaren later kwam daar een zuivelfabriek bij. In 1957 opende de melkfabriek St. Christoffel de deuren. Later werd dit Campina.

Oud en nieuw

Nu wordt Area-M ontwikkeld voor een nieuw en uniek stukje Roermond op het gebied van wonen en werken waarbij ondernemerschap en grensverleggende, creatieve ideeën belangrijke onderdelen zijn. Onderdelen die verankerd zitten in het historische DNA.