naar timeline

Van Bed & Breakfast naar een woning op Area-M

Van Bed & Breakfast naar een woning op Area-M

In gesprek met John Man, betrokken bij Area-M sinds vorig jaar zomer, die 17 december zijn keuze maakt voor een woning.


Vandaag zwaait hij zijn laatste gast uit. Een memorabel moment. Want bijna een kwart eeuw runde John Man zijn Bed & Breakfast in het Roermondse Asselt. Het leukste wat hij ooit heeft gedaan, naar eigen zeggen. Maar er is een tijd van komen en gaan. En hij is net 70 geworden, dus het mag wel een tandje minder. Tijd om erbij stil te staan is er (nog) niet. De was en de strijk moeten gewoon gedaan worden. En tussendoor geeft hij een interview over zijn toekomstplannen voor wonen op Area-M.


Een samenleving in het klein

Via een vriendin hoorde hij over het bijzondere woonproject. Bij de Bring & Braai, in de zomer van 2017, maakte hij voor het eerst kennis met de andere Area-M-ers, met de architect en met Wonen Zuid. Sindsdien is hij naar alle bijeenkomsten geweest. Het idee sprak hem meteen aan, dat je als toekomstige bewoner vanaf het begin je eigen woning en leefomgeving kunt vormgeven. “Ik had daar meteen ideeën bij. Spullen uitlenen aan elkaar, een auto delen, de hond uitlaten, iemand begeleiden naar de dokter of het ziekenhuis. Oud of jong, een gezin of alleenwonend, we kunnen iets voor elkaar betekenen. Het is toch een samenleving in het klein.”

Die spirit heeft hij overgehouden aan zijn vele reizen naar Zuid-Afrika. ’Ik ben een mens omdat jij een mens bent’ is daar het motto. Zeventien keer is hij er geweest, en een keer heeft hij er drie maanden rondgereisd met zijn gezin. “Nu, in onze individuele samenleving, komt die behoefte terug bij mensen om dingen samen te doen. Zonder dat je elkaar beperkt in je vrijheid. Niets moet, alles mag. Fijn wonen staat voorop, je privacy ook.”


Er is weer een behoefte bij mensen om dingen samen te doen.
Zonder dat je elkaar beperkt in je vrijheid.

John luistert met toekomstige buren naar de uitleg van de architect bij de Bring en Braai in juli 2018

Lekker aan de slag
In zijn bed & breakfast had hij dagelijks contact met mensen van over heel de wereld. Dat sociale en die diversiteit spreken hem ook aan bij Area-M. Mensen met verschillende achtergronden en verhalen die iets moois maken van de plek waar ze wonen. Waar nog over nagedacht moet worden is de indeling van het binnenterrein. Hij ziet een combi voor zich van een plek waar je kunt ontspannen, eventueel mediteren, en een groententuin met kas. Hij vindt het leuk om mensen samen te brengen en te motiveren. “Is er iemand die graag tuiniert? Ga er lekker mee aan de slag. Spullen lenen van elkaar? Misschien kunnen we een uitleensysteem bedenken. Er zijn genoeg dingen die opgepakt kunnen worden. Nee, ik hoef het niet allemaal zelf te doen. Alsjeblieft niet. Ik ben net klaar met zorgen voor iedereen.”

Samen iets moois maken van Area-M, ik heb er allerlei ideeën bij:
spullen uitlenen aan elkaar, een auto delen, de hond uitlaten.

Een nieuw leven
Want behalve voor zijn gasten zorgde hij ook jarenlang voor zijn vier kinderen die nu in Roermond, Breda, Rotterdam en Amsterdam wonen. Dat 24/7 klaar staan hoeft nu niet meer ook al kan hij het niet helemaal laten. Heel misschien gaat hij incidenteel aan de slag bij een aantal B&B’s in den lande. Als vervanger voor de eigenaren die ziek zijn of een keer op vakantie willen. Want hij weet zelf hoe lastig het is als je er even tussenuit wilt of moet. Klusjes van korte duur die hij makkelijk kan combineren met een leuk uitstapje voor zichzelf.

Bij hét moment op 17 december dat de eerste Area-M-ers hun woning kiezen, kan hij er niet bij zijn. Hij gaat vijf weken fietsen met vrienden door Laos. Geen probleem. Hij machtigt de vriendin die er ook gaat wonen. Zijn voorkeur gaat uit naar een appartement met balkon. Totdat het zover is, verhuist hij naar een tijdelijk huurappartement van Wonen Zuid, lekker midden in de stad. Want er prijkt ook al een bord met ‘verkocht’ aan de gevel van zijn Asseltse woning. John laat nergens gras over groeien. Maar vooral kijkt hij uit naar zijn nieuwe leven. Nu de laatste gast is uitgezwaaid, lonkt de vrijheid!