Het plan

Area-M: your playground

Area-M is een terrein aan de Prins Bernhardstraat in Roermond, aan de rand van de Kapel en het Roermondse Veld. De ideale locatie voor wie houdt van wonen dichtbij het centrum met alle voorzieningen op loopafstand. 

Het voormalige terrein van de Campinafabrieken, want dat is het, is een plek volop mogelijkheden. In 2019 start hier de bouw van 42 woningen. Hoe en wat? Daar heeft een community van toekomstige bewoners over nagedacht, voor gerekend en getekend, geknipt en geplakt. Samen met de architect. Om zo iets unieks te creëren.

Bekijk hier de 360 graden 3D rondblik van het plan.


Het plan tot nu toe

Een community van betrokken bewoners heeft samen met de architect een plan ontwikkeld voor Area-M met stadswoningen, appartementen en tiny houses. In een strakke architectuur met een industriële touch. De gemeente Roermond heeft positief gereageerd op het stedenbouwkundig plan, de Welstandscommissie heeft haar zegen gegeven over het ontwerp. De architect heeft met de toekomstige bewoners gesprekken gevoerd over de indeling van de woning en hun eventuele speciale wensen. Dit alles wordt nu uitgewerkt naar een definitief plan dat eind 2018 klaar is.

Meedoen kan nog steeds!

De woningtypen, architectuur en plattegronden liggen dan misschien vast, dat betekent niet dat je niet meer kunt meedenken. Er is nog volop ruimte voor jouw ideeën. Over de sfeer en inrichting van de buitenruimte bijvoorbeeld. Of over de werkruimte die ook dienst zal doen als social space voor bewoners. Over het sociale leven op Area-M. En de mate van duurzaamheid, van een moestuin tot auto delen.

Lees hier meer over hoe je mee kunt doen en kijk in de agenda voor alle sessies en events.

Hoe is het plan tot stand gekomen?

In 2017 is een schare enthousiaste en creatieve denkers en doeners aan de slag gegaan. Onder begeleiding van twee professionals, Nic Berden van Vermeer Architecten en Stephan Maussen van Wij Ontwikkelen Samen. De volgende onderwerpen zijn de revue gepasseerd:

  • de indeling van het terrein,
  • de verschillende woningtypen,
  • een werkruimte voor creatieve ondernemers uit Roermond,
  • de inrichting van de buitenruimte: waar en hoe parkeren we, wat voor soort ontmoetingsplekken willen we, wat doen we met het gezamenlijk groen etc.
  • welke gevel/ wat voor soort architectuur,
  • wat voor soort materiaal: steen, hout, staal, baksteen, beton etc.

Creatieve sessies met architect
Dit gebeurde in een reeks creatieve bijeenkomsten met de architect. Door te schuiven met blokken op het stedenbouwkundig plan ontstond een idee van de indeling van het terrein. Real-live hebben we op het Area-M terrein met linten en paaltjes de woningen 'uitgetekend'. In knip- en plaksessies ontwierp iedereen zijn eigen plattegrond van de woning. Online zijn er heel wat woonwensen gedeeld via de actie Share What You Like. De meest originele plaatjes voor de buitenruimte, groen, duurzaamheid, architectuur passeerden de tijdlijn.

The Summer of Area-M
In 2017 hebben we een prachtige zomer beleefd op het Area-M terrein. Want zo'n leeg grasveld nodigt uit om leuke dingen te doen. En dus was er een opruimactie, een wandeling, een buitenbios, een weggeefmarkt en een Zuid-Afrikaanse bbq. Benieuwd naar een sfeervol videoverslag? Kijk dan hier. In 2018 volgt een nieuwe Summer. Check hier welke activiteiten er dit jaar zijn.

Werkruimte
Er blijkt ook behoefte aan een gezamenlijke creatieve werk- en ontmoetingsruimte. Creatieve denkers en ondernemers in Roermond hebben met elkaar nagedacht over hoe dat eruit zou moeten zien. Met flexplekken en een ruimte voor vergaderingen of work-shops. Ruimtes die de toekomstige bewoners wellicht ook kunnen gebruiken voor sociale activiteiten. Dat wordt verder uitgewerkt in de Work-Area's.

Mei. Door te schuiven en stapelen met blokken krijgen we een idee van de massa op het Area-M terrein.


Juni. En nu in het echt: piketpaaltjes slaan op het terrein zelf en de woningen 'uittekenen' met lint.


De sfeervolle Graasj als inspirerende locatie voor de bijeenkomsten met de architect.


Juni. Old school knippen en plakken voor je favoriete woningindeling.

Het concept

Area-M is het ideale concept voor ondernemende en creatieve geesten die openstaan voor andere én andermans ideeën. Area-M staat voor ontmoeten, van gedachten wisselen, ideeën delen en tot ontwikkeling laten komen. Area-M is een plek waar je (op) jezelf kunt zijn, in een omgeving die inspireert, met de focus op spontane ontmoetingen, met aandacht voor groen en duurzame materialen, met ruimte om te wonen én te werken. Anders dan anders maar wel met een eigen stempel.

Meedoen = eM-punten

Doe je actief mee aan Area-M, dan verdien je eM-punten.

Lees meer

Het verhaal van Area-M

Area-M is dé plek om te wonen, werken en leven voor ondernemende en creatieve geesten. Een community van betrokken bewoners staat aan de basis van dit bijzondere woonconcept. Zij hebben Area-M ontworpen, in gezamenlijke creatieve werksessies samen met een architect.  

Waar vroeger de zuivelfabriek stond en de IJzeren Rijn nog steeds getuigt van een rijke historie, staat Area-M nu voor ontmoeten, ideeën delen en tot ontwikkeling laten komen. Door mensen die open minded zijn, naar anderen en naar andermans ideeën. Dit typeert Area-M. Het typeert ook de woningen die een eigen signatuur hebben met een stoere, industriële touch. Door de variatie in woningtypen valt er wat te kiezen. Een appartement met balkon, stadswoning met eigen tuin of een tiny house met veranda? Bij Area-M vind je het.  

Op Area-M vind je ook rust en kun je jezelf zijn want ontmoetingen zijn spontaan, informeel en vrijblijvend. Wil je socializen dan zoek je elkaar gemakkelijk op. Wil je privacy dan vind je die in je eigen woning met tuin of balkon. De gezamenlijke, groene buitenruimte is het hart van Area-M. Deze publieke ruimte is wat ons bindt. Je houdt deze schoon en onderhoudt mede het groen. Elkaar hier ontmoeten mag, niks moet want je respecteert elkaars behoeften. Voor je actieve leven buitenshuis en een druk sociaal bestaan, is het stadscentrum dichtbij.  

Respect naar elkaar zit ook in duurzaam wonen en leven op Area-M: van auto delen, afval recyclen tot eigen groenten telen. Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van het concept en iedereen draagt er op zijn of haar manier aan bij. De een iets meer dan de ander maar in de basis doe we het samen.  

Kleine, met name creatieve, ondernemers voelen zich thuis op Area-M. Want Area-M biedt een combinatie van wonen en werken, door een kantoor of atelier aan huis en door de gezamenlijke werk- en ontmoetingsruimte. Op Area-M vinden ondernemers voorzieningen op precies de goede schaal: een kantoor elders is niet nodig, tegelijkertijd hoef je ook niet alleen thuis te werken. Wil je ideeën delen of samenwerken met andere ondernemers op Area-M, dan is de verbinding snel gelegd. Met bewoners die werken als zelfstandige of gebruikers van de werk/ ontmoetingsruimte.  

Area-M is niet het een of het ander, maar vooral een mix. Ook in bewoners. Alle bewoners van Area-M zijn zowel jonger en ouder, samenwonend en alleenstaand, met en zonder kinderen. Wel delen we met elkaar dezelfde basiswaarden: respect naar elkaar, duurzaam en groen, spontane ontmoetingen.  

De woningen zijn betaalbaar, tegen de bovengrens van sociale huur. Mocht je in aanmerking komen voor huursubsidie, dan kan dat.

De Area's

Social-Area

Over elkaar ontmoeten, of juist niet.

Buiten-Area

Over veel of weinig groen, meer of minder parkeren, etc.

Woon-Area

Over zaken in, aan en op je woning.

Work-Area

Over werken en ondernemerschap